J A A R V E R S L A G  2 0 1 9

Intensive Care
Gelre Ziekenhuizen

 

Open jaarverslag  Download als PDF

Voorwoord

2019, het eerste volledige jaar van IC-Gelre, was een erg lastig jaar. Personele tekorten waren nog nooit zo groot en het aantal patiënten bleef ver achter bij de verwachtingen. 

Zo vertrokken er 11 gediplomeerd IC-verpleegkundigen. Daarvoor kwamen er ook wel een aantal nieuwe collega’s bij ons werken maar de balans bleef aan de negatieve kant. Wij zijn erg onder de indruk hoe de overige leden van het team IC-Gelre zich staande hebben gehouden. Helemaal met de wetenschap van alles wat in 2020 is gebeurd. Want begin 2020 stond de wereld door de Corona pandemie volledig op de kop zodat we nog geregeld terug verlangen naar dat moeizame 2019. Wat was de wereld toen eigenlijk lekker eenvoudig……

Ook de ontwikkeling van dit jaarverslag heeft door de Corona pandemie vertraging opgelopen. Het Zorgbestuur IC-Gelre heeft gekozen voor een andere vorm van ons jaarverslag. Samen met reclamebureau BeeldBlinkers is een jaarverslag ontwikkeld dat duurzamer, efficiënter en vooral, zoals wij hopen, veel beter leesbaar is.

Wij wensen u veel leesplezier,

 

Anke Kröner
intensivist, medisch manager

Erwin de Kovel
bedrijfskundig manager

Albert-Jan Katerberg
afdelingsmanager IC

Het jaar 2019 in het kort

Bekijk de samenvatting

In het kort

Gelre ziekenhuizen heeft

2

Intensive Care locaties

Totaal

1064

opnamen in Apeldoorn en Zutphen

94.5%

Gemiddelde bedbezetting

459

beademde patiënten invasief en non invasief (n)

16

actieve werkgroepen

Ziekteverzuim met

0.58%

gestegen

12

wetenschappelijke onderzoeken uitgevoerd

107

overleden op de IC

Nadere typering

Gelre Ziekenhuizen is lid van de samenwerkende topklinische ziekenhuizen (STZ), een teken van het grote aantal opleidingen dat er genoten kan worden, als ook van de ambitie van het ziekenhuis en de medische staf.

Gelre ziekenhuizen biedt als algemeen ziekenhuis medisch specialistische zorg en de daaraan gerelateerde verpleging en verzorging. Gelre ziekenhuizen kent twee ziekenhuislocaties, drie buitenpoliklinieken en een diagnostisch centrum:

· locatie Gelre Apeldoorn en de locatie Gelre Zutphen
· poliklinieken te Lochem, Epe en Dieren
· diagnostisch centrum bij de vroegere locatie Juliana te Apeldoorn

De intensive care afdelingen in de regio Midden-Oost Nederland werken intensief samen. In netwerkverband wordt kennis en expertise gebundeld en uitgewisseld tussen de ziekenhuizen. De samenwerking moet ervoor zorgen dat de behandeling van patiënten zoveel mogelijk plaatsvindt op een IC-afdeling van het vereiste niveau. Ook streven de ziekenhuizen ernaar beter gebruik te maken van de beschikbare capaciteit op de IC-afdelingen.

Naar Monico

De afdeling Intensive Care (IC) in Gelre Apeldoorn is gevestigd op de tweede bouwlaag en in Gelre Zutphen op de derde bouwlaag. In Zutphen is de IC gesitueerd op dezelfde afdeling als de CCU, hierdoor ontstaat automatisch een hechte samenwerking. Het ziekenhuis verleent diensten aan een grotere regio, met name in de gemeenten Apeldoorn en Zutphen.

1. De organisatie van de afdeling

1.1 Het bestuur van de Zorgeenheid Intensive Care

Maandelijks werd vergaderd, waarbij naast de bedrijfskundig manager, de medische manager en afdelingsmanager ook HRM, inkoop, patiënt veiligheid en onze controller aanwezig waren. De volgende onderwerpen kwamen aan de orde: kwaliteit van patiëntenzorg, personeel, materialen en middelen, financiën, onderwijs en opleiding. De betrokkenheid van alle medewerkers bij het beleid van de afdeling is al jarenlang gewaarborgd door een werkgroepenstructuur. Die werkgroepen worden gesuperviseerd door een intensivist en/of de afdelingsmanager. Er is een start gemaakt met een nieuwe inrichting van de werkgroepenstructuur die het komende jaar wordt uitgewerkt.

1.2 De medische organisatie

Peter Spronk, Annemarije Braber, Greetje van der Wal, Alex Katinakis, Anke Kröner, Rakesh Birjmohun, Dwight Oostwoud, Gilliane Mijne en Marnix Kuindersma waren als intensivisten verantwoordelijk voor de medische zorg voor de IC-patiënten. Dagelijks werd het effect van de behandeling van alle op de Intensive Care opgenomen patiënten in de multidisciplinaire bespreking geëvalueerd. Vaste aanwezigen tijdens deze bespreking waren de arts-microbioloog, chirurg, longarts, apotheker, verpleegkundige, arts-assistent en 2 intensivisten. De managementtaken waren in 2019 als volgt verdeeld: Anke Kröner was vakgroepvoorzitter en medisch manager en Alex Katinakis was verantwoordelijk voor de secretariële taken.

1.3 De verpleegkundige organisatie 

De IC-afdeling begon in 2019 met 12 operationele bedden in Apeldoorn en 2 operationele bedden in Zutphen. De begrote verpleegkundige formatie was 52 fte .Vanaf juli tot half oktober werd het aantal bedden gereduceerd, deels i.v.m. seizoensinvloeden en deels i.v.m. personele tekorten.

We moesten afscheid nemen van 11 IC-verpleegkundigen (9.6 fte); 5 collega’s vonden een baan in een ander ziekenhuis dichter bij huis, 2 gingen er met pensioen, 1 ging over naar de CCU, 1 IC-verpleegkundige start de opleiding tot verpleegkundig specialist bij de oncologie, 2 collega’s starten een opleiding tot ambulance-verpleegkundige. Eén leerling moest gedwongen de IC opleiding beëindigen.

Daar tegenover mochten we ook nieuwe collega’s verwelkomen; 2 verpleegkundigen behaalden de IC-diploma, 1 IC-verpleegkundige kwam over van het SKB uit Winterswijk. Twee SEH -verpleegkundigen starten de IC-opleiding. In totaal werd ruim 4 fte IC-verpleegkundige (niet in loondienst) vanuit verschillende detacheringsbureaus ingezet.

Totaal waren 10 leerlingen bezig met de IC-opleiding. Gezien de begeleiding die hiervoor nodig is was dit het maximum aantal. Om toch in de toekomst de formatie IC-verpleegkundigen op peil te houden werd een overeenkomst met Deventer Ziekenhuis gesloten waardoor 2 leerlingen van Gelre ziekenhuis de IC opleiding in DZ konden starten.We zijn trots op deze samenwerking.

In 2019 werd een nieuwe organisatiestructuur vastgesteld waarbij naast 1 afdelingsmanager 2 teamleiders  de IC op de twee locaties aansturen. Albert Jan Katerberg werd aangesteld als afdelingsmanager IC, Leja Soer en Gerwin Konink werden aangenomen als teamleider.

In verband met de uitbreiding van de IC over 2 locaties werd tijdelijk een coach aangesteld om de samenwerking als medische en verpleegkundig team van twee locaties te verbeteren. Uiteindelijk werd een gezamenlijke missie visie vastgesteld en werden 2 groepen samengesteld om bezig te zijn met een vernieuwde dagindeling en het doorontwikkelen van een Patient & Familie Centered Intensice Care (P&FCic)

 

 

 

1.4 Secretariaat

Het secretariaat heeft vele taken waaronder het regelen van het telefoon- en fax verkeer, het invoeren van patiëntengegevens in de diverse databases, het op peil houden van de sondevoedingvoorraad en het ontvangen van het bezoek. Bovendien regelen de secretaresses de logistiek rond opname en ontslag, de verwerking van de financiële administratie en verrichten handen spandiensten daar waar nodig.

1.5 Post-IC polikliniek

In maart 2007 werd de eerste patiënt op de Post-IC polikliniek gezien. Alle patiënten die langer dan 48 uur op de IC hebben gelegen worden op deze polikliniek vervolgd. Naast een anamnese worden gestandaardiseerd een aantal onderzoeken gericht op fysiek en psychisch functioneren op één dag gepland. De multidisciplinaire polikliniek wordt bemand door één van de intensivisten, Lisa de Zwart en Aly Hovingh (beide IC verpleegkundige); daarnaast worden patiënten gezien door een diëtiste, fysiotherapeut en zo nodig klinisch psycholoog. Er werd met regelmaat informatie gegeven aan collega’s van andere IC afdelingen in Nederland. Ook wordt inmiddels deelgenomen aan discussies over standaardisering van de post-IC poliklinieken in Nederlandse ziekenhuizen in samenwerking met de stichting NICE.

2. Werklast

De werklast wordt dagelijks gemeten met het gevalideerde Therapeutic Intervention Scorings System-28 (TISS-28). Gemiddeld kan één IC-verpleegkundige een werklast van 40 TISS punten aan tijdens een dienst. Te zien is dat de zorgvraag in Apeldoorn dit jaar verminderd en in Zutphen toeneemt. Dat is duidelijk te verklaren door het openen van een IC-afdeling in Zutphen in het najaar van 2018.

Deze zorgvraag dient in balans te blijven met het aantal beschikbare IC-verpleegkundigen op de IC. De TISS 28 score blijkt echter in recent onderzoek, vanwege alle veranderingen in de IC-zorg de laatste jaren, slechts ongeveer 45% van de werklast van verpleegkundigen te verklaren. Er wordt momenteel gewerkt door de stichting NICE om een betere werklastmeting te ontwikkelen.

Ontwikkeling cumulatieve TISS 28 en gemiddelde personele behoefte per dienst Apeldoorn

2013201420152016201720182019
T.I.S.S.-cumulatief116.414109.993129.687113.878120.292120.040107086
Gemiddelde TISS per dag319301355312330329293
Personele behoefte8,07,58,97,98,28,27,3

Ontwikkeling cumulatieve TISS 28 en gemiddelde personele behoefte per dienst Zutphen

20182019
T.I.S.S.-cumulatief654125693
Gemiddelde TISS per dag5570
Personele behoefte1,41,8

3. Ziekteverzuim

Het ziekteverzuim bedroeg in 2019 6,94%. Er werden dit jaar een aantal vitaliteitsbijeenkomsten gehouden om duurzame inzetbaarheid te bewerkstelligen. Er werd een pilot uitgevoerd om de gezondheid van de nachtdiensten te verbeteren. De verbeteropties / interventies waren drieledig:

  1. Powernapmogelijkheid / gebruik powernapstoel
  2. Testen van speciale (blauwfilter) brillen
  3. Aanbieden van aangepaste voeding tijdens de nachtdienst + informeren van medewerkers over het belang van voeding i.r.t. (verstoring van ) het bioritme.

In 2020 zal deze pilot worden geëvalueerd.

Ziekteverzuim 2019

Ziekteverzuim Intensive Care medewerkers 2013 – 2019

2013201420152016201720182019
Ziekteverzuim (%)4,64,55,34,54,56,366,94

4. Patiëntenzorg en kwaliteit van zorg

Sinds 2002 participeert onze afdeling in de stichting Nationale Intensive Care Evaluatie, de NICE. Inmiddels registreren vrijwel alle IC-afdelingen in Nederland van iedere IC-patiënt een groot aantal gegevens die vervolgens centraal door de NICE worden verwerkt. De deelname aan de NICE stelt ons in staat ons te spiegelen aan andere IC-afdelingen in Nederlandse ziekenhuizen.

4.1 Aantal opnamen

In onderstaand overzicht worden data van zowel Apeldoorn als Zutphen beiden weergegeven. Totaal werden 1064 patiënten opgenomen op de IC van Gelre.

In de analyse van 2019  zijn nu meer gegevens te zien dan in de jaren 2014-2018. Door de komende jaren een zelfde reken methode te hanteren kunnen we in de toekomstige jaarverslagen de data met elkaar vergelijken.

Toelichting op het aantal heropnames:

In de NICE database worden deze heropnames percentages genoemd. Door dit hoge percentage hebben we een analyse gedaan naar het aantal heropnames. Het blijkt dat er 18 overplaatsingen van Apeldoorn naar Zutphen en andersom geregistreerd zijn als heropname. Dit waren dus feitelijk geen heropnames. Daardoor komt het percentage anders te liggen (Apeldoorn en Zutphen samen op 4.6% ipv 5.83%)  en zullen we ook in overleg met de NICE stichting kijken hoe we in de toekomst deze gegevens beter kunnen registreren.

Aantal opnames Apeldoorn 2019

Aantal opnames Zutphen 2019

Productiecijfers 2014-2019: opnamen, behandeldagen en beademingsdagen Apeldoorn

201420152016201720182019
Nieuwe opnamen (n)700785715800787805
Aantal behandeldagen375341743835408632143579
Bedbezetting %7999919511294
Weigeringen32
Overplaatsingen naar Zutphen6
Overnames vanuit Zutpen22
Heropname %5,336,616,74
Beademde patiënten (n)272
Beademde patiënten (%)34
Beademde patienten invasief en non-invasief (n)347
Beademde patienten invasief en non-invasief (%)43
Beademingsdagen invasief1399
Beademigsdagen invasief en non-invasief1609
Beademingsdagen185722071944211718861867

Productiecijfers 2014-2019: opnamen, behandeldagen en beademingsdagen in Zutphen

201420152016201720182019
Nieuwe opnamen (n)259
Aantal behandeldagen694
Bedbezetting %95
Weigeringen1
Overplaatsingen naar Apeldoorn22
Overnames vanuit Apeldoorn6
Heropnames %3,09
Beademde patiënten (n)97
Beademde patiënten (%)37
Beademde patienten invasief en non-invasief (n)112
Beademde patienten invasief en non-invasief (%)43
Beademingsdagen invasief379
Beademigsdagen invasief en non-invasief422
Beademingsdagen492

4.2 Herkomst patiënten

Het merendeel van de patiënten komt rechtstreeks via de SEH  of via de verpleegafdelingen  op de IC binnen. Dit geldt voor beide locaties.

Herkomst patiënten Apeldoorn

HerkomstAantal%
Andere lokatie Gelre Ziekenhuis415
CCU Gelre Apeldoorn172
CCU/IC ander ziekenhuis152
OK Gelre Apeldoorn16420
Overige zoals huis en polikliniek223
SEH/Verpleegafdeling ander ziekenhuis91
Special Care ander ziekenhuis20
Special/Medium care eigen ziekenhuis20
Spoedeisende Hulp Gelre Apeldoorn31940
Verpleegafdeling Gelre Apeldoorn21427

Herkomst patiënten Zutphen

HerkomstAantal%
Andere lokatie Gelre Ziekenhuis114
CCU Gelre Zutphen62
OK Gelre Zutphen4718
Overige zoals huis en polikliniek10
SEH/Verpleegafdeling ander ziekenhuis10
Spoedeisende Hulp Gelre Zutphen13251
Verpleegafdeling Gelre Zutphen6124

4.3 Insturend specialisme en behandelduur

Insturend specialisme en behandelduur Apeldoorn

SpecialismeAantalPercentage
Alg.chirurgie (heelkunde)30438
Cardiologie496
Gastro-enterologie506
Gynaecologie/obstetries71
Interne (inwendige geneeskunde)20425
Kaakchirurgie10
Kinder en jeugd81
KNO/plast.chirurgie101
Longziekten9211
Neurologie537
Orthopedie61
Urologie71
Wordt nog verwerkt na ontslag142

Insturend specialisme en behandelduur Zutphen

SpecialismeAantalPercentage
Alg.chirurgie (heelkunde)7830
Cardiologie249
Gastro-enterologie10
Interne (inwendige geneeskunde)7830
KNO/plast.chirurgie31
Longziekten3514
Neurologie3112
Orthopedie31
Urologie52
Wordt nog verwerkt na ontslag10

4.4 Beademing

 

Mediane 24-uurs beadmingsdagen per opnametype in Apeldoorn

Mediane 24-uurs beadmingsdagen per opnametype in Zutphen


4.5 Sterfte

In 2019 zijn er 19 patiënten, die bij de eerste IC opname een lage verwachte mortaliteit hadden volgens het APACHE IV model (kleiner of gelijk aan 20%), uiteindelijk wel tijdens de ziekenhuisopnameperiode overleden.

Dit vonden wij een hoog aantal waarop deze patiënten nader geanalyseerd zijn naast de gebruikelijke analyse die wij al sinds eind 2013 doen waarbij alle patiënten die op IC zijn overleden per kwartaal geanalyseerd, nader uitgewerkt en besproken worden in de vakgroep volgens een vast protocol. Hieruit kunnen verbeteringen naar voren komen als bijvoorbeeld aandacht voor bepaald beleid, nader overleg met een ander specialisme  of een nieuw protocol.

Uit de analyse van de 19 patiënten kwam naar voren dat het bij 13 van de 19 ging om patiënten met grenzen aan de zorg in verband met uitgebreide pre-existente morbiditeit of  door de wens van de patiënt zelf waardoor in de loop van de opname op de IC afgezien werd van verdere behandeling met overlijden tot gevolg. Daarnaast werd vastgesteld dat de ingevulde gegevens voor de NICE database verbeterd kon worden waarop een 2e check is ingevoerd.

4.6 Ernst van ziekte

De ernst van ziekte wordt weergegeven met behulp van scoringssystemen waarvan de APACHE IV-score het meest bekend is. Deze kent een aantal exclusiecriteria (m.n. overname van IC/CCU elders, heropname IC, opnameduur korter dan vier uur en leeftijd lager dan 16 jaar). Hierdoor kon de APACHE-IV score voor 958 opnamen berekend worden.

In de onderstaande grafiek wordt voor alle patiënten de originele APACHE IC SMR voor het jaar 2019, 2018 en 2017 weergegeven.

Ziekenhuismortaliteit

4.7 SMR (Standardized Mortality Ratio)

De Standardized Mortality Ratio (SMR) is de ratio tussen werkelijk aantal overledenen en het aantal dat op basis van de APACHE-IV mortaliteit verwacht wordt. Het is een belangrijke kwaliteitsindicator. Een SMR<1 betekent dat er minder patiënten overlijden dan voorspeld door het APACHE model, waarbij gecorrigeerd wordt voor onderliggende ziekte, leeftijd en ernst van ziekte.

 

In de onderstaande figuur wordt voor alle patiënten de funnelplot op basis van de voor Nederland geijkte APACHE IV SMR voor het jaar 2019 weergegeven.

SMR APACHE IV ziekenhuis voor Nederland geijkt

 

4.8 Lange termijn sterfte

De NICE database wordt jaarlijks verrijkt met de gegevens van patienten uit de Vektis database (overkoepelend orgaan van zorgverzekeringsmaatschappijen). Alle IC patienten waar geen Vektis overlijdensdatum aan gekoppeld kan worden (dit geldt voor gemiddeld 5%) zullen gezien worden als overlevers, waardoor dit aantal iets overschat kan worden.

Sinds 2015 rapporteert NICE de mortaliteit 3 maanden en 12 maanden na IC ontslag. Na 3 en na 12 maanden blijkt dat de SMR van Gelre Apeldoorn over de jaren statistisch vergelijkbaar is.

Funnelplot van de SMR met betrekking tot de sterfte 12 maanden na IC opname op basis van verwachte sterfte volgens het geijkte APACHE IV model over het jaar 2018
NB: in de funnelplot zijn álle Nederlandse IC’s meegenomen, dus niet alleen de volume benchmark.

Lange termijn mortaliteit (voor Nederland geijkt)

In de onderstaande figuur wordt voor alle patiënten de funnel plot op basis van de drie maanden mortaliteit na IC opname over het jaar 2018 weergegeven.

Funnel lange termijn mortaliteit (voor Nederland geijkt)

4.10 Obducties

In 2019 overleden 107 patiënten op de IC-afdeling. Bij 15 patienten werd toestemming voor obductie verkregen.

Aantal overleden patiënten en obducties 2014-2019

201420152016201720182019
Aantal patiënten6336917157246901064
Overleden op IC6460717684107
%10%8%10%10%12%10%
Overleden na IC123313153449
%2%4,8%2,1%2%4,9%4,6%
Obductie211821131615
%33%30%30%17%19%14%

5. Kwaliteitsindicatoren

5.1 Glucoseregulatie

In 2019 waren er 200 (18,2%) opnamen met diabetes op de IC. Nationaal was dit 16,9% (gegevens NICE). De onderstaande tabel geeft de gemiddelde glucosewaarden en het aantal glucosemetingen van de IC  gespiegeld aan de volumegroep en nationaal.

Eigen ZiekenhuisVolumegroepNationaal
Gemiddelde glucosewaarde in mmol/l (SD)7,7 (3,1)8,5 (3,7)8,5 (4,1)
Aantal glucosemetingen onder de 2,2 mmol/l (%)25 (0,1)168 (0,1)811 (0,1)
Aantal glucosemetingen onder de 4,5 mmol/l voor opnamen zonder diabetes (%)599 (4,0)3.534 (3,0)16.667 (2,3)
Aantal glucosemetingen onder de 4,5 mmol/l voor opnamen met diabetes (%)298 (5,0)1.760 (3,3)6.762 (2,8)
Aantal glucosemetingen boven de 8,0 mmol/l voor opnamen zonder diabetes (%)3.962 (26,4)42.716 (36,4)289.601 (39,2)
Aantal glucosemetingen boven de 10,0 mmol/l voor opnamen met diabetes (%)1.488 (25,2)20.976 (39,3)88.315 (36,3)

5.2 VMS sepsis en lijnsepsis

Sinds 2012 is op onze IC VMS sepsis en lijnsepsis ingevoerd. In het eerste kwartaal van 2019  was er tijdelijk een foutieve koppeling van systemen waardoor de registratie van de lijnensepsis in die periode incompleet is.

Ernstige sepsis 2019

Bij 91% (968/1065) van de patiënten is de screening op sepsis toegepast. Hiervan voldeden 76 patiënten aan de criteria voor ernstige sepsis, waarbij de bundel is toegepast. Alle bundelelementen werden in >80% toegepast (norm VMS). Gedurende het jaar is drie maal terugkoppeling aan de afdeling geweest over de resultaten. De sterfte cijfers ernstige sepsis staan weergegeven in onderstaande tabel, waarbij de trend over de jaren stabiel en in 2019 zelfs iets beter is.

Lijnsepsis 2019:

Afgelopen jaren is er met regelmaat aandacht en terugkoppeling geweest aan de afdeling om de lijnenregistratie te verbeteren. Ook in 2019 is er drie maal een terugkoppeling geweest naar aanleiding van de tussentijdse analyses met hierin punten voor verbetering van de registratie. Het juist afnemen van kweken gaat beter. De registratie van moment van verwijderen lijn en reden hiervoor moet net als in 2018 nog verder verbeteren. Hier is in de terugkoppeling in 2019 opnieuw aandacht voor gevraagd. Onderstaand overzicht van het aantal gevallen van lijnsepsis per 1000 catheterdagen op onze afdeling, waarbij we met een aantal van 1,0 een goede uitkomst hebben (excellent volgens VMS als <3 gevallen van lijnsepsis per 1000 catherdagen).

Overzicht ernstige sepsis en lijnsepsis IC Apeldoorn 2014-2018

20152016201720182019
Ziekenhuissterfte ernstige sepsis*(%)24,328,822,922,214,5
30 dagen sterfte ernstige sepsis IC**(%)24,328,817,118,117,1
Aantal gevallen van lijnsepsis/aantal catherdagen x 1000***0,92,42,01,31,0
Toelichting: *Ziekenhuissterfte ernstige sepsis = aantal patienten overleden met ernstige sepsis in het ziekenhuis/alle patienten met ernstige sepsis op IC
**30 dagen sterfte = ernstige sepsis op IC <30 dagen na diagnose overleden/alle patienten met ernstige sepsis op IC
*** Aantal gevallen van lijnsepsis/aantal catherdagen x 1000 =lijnsepsis per 1000 catheterdagen van alle centrale lijnen op IC.

5.3 VIM

De decentrale VIM commissie IC bestaat uit: Yvonne Jansonius ( voorzitter ), Anouk Kanitz, Renske Postma, Albert Jan Katerberg, Jannie Slootweg, Annemarije Braber.

De decentrale werkgroep VIM vergadert maandelijks.  Tijdens deze bijeenkomst worden alle afzonderlijke  meldingen doorgenomen. In 2019 is de werkgroep 10 keer bij elkaar geweest.

Terugkoppeling vindt persoonlijk plaats aan de melder via het IProva systeem. Verdere terugkoppeling van de VIM meldingen is afhankelijk van het soort melding. Grootste deel van de terugkoppeling vindt plaats via de Nieuwsbrief. Indien privacy gevoelig, wordt het persoonlijk teruggekoppeld.

Een afvaardiging van de decentrale VIM bezocht ook de ziekenhuis brede bijeenkomsten  georganiseerd door de centrale VIM commissie.

6. Werkgroepen en aandachtsvelden

6.1 Documentbeheer Intensive Care

Marthe Oldenbroek

In 2019 zijn alle protocollen die hiervoor volgens de driejaarlijkse cyclus in aanmerking kwamen herzien. Ook zijn er nieuwe protocollen geüpload en bestaande protocollen vervroegd aangepast wanneer dit nodig was, bijvoorbeeld door gebruik van nieuwe apparatuur. Een aantal protocollen die Gelrebreed gelden, zijn toegevoegd aan het ICU-portaal, zodat zij door de inhoudelijke experts herzien en beoordeeld kunnen worden.

6.2 Beademing

Esther den Besten, Marleen Flim, Renee Spenkelink, Ellen Eikelboom, Patricia Grootfaam, Greetje van der Wal, Peter Spronk

Scholing

Tijdens de jaarlijkse scholingsdagen IC werden door de werkgroep IC-verpleegkundigen, intensivisten en arts-assistenten geschoold. Dit jaar is er voor gekozen een opfriscursus te houden. Door middel van quizvragen kwam een breed scala aan onderwerpen aan bod.

Test tracheacanules 

Een test van verschillende merken canules werd afgerond. Tracoe twist is de canule van voorkeur. In 2020 wordt dit proces voorgezet.

Tube-fixatie

Tubo-fix  werd getest en ingevoerd. Deze is van zachter materiaal voor de patiënt en makkelijker te verschonen/vervangen 

Introductie Servo-U Alle machines in Apeldoorn werden vervangen door de Servo-U. Doorlopend bedside instructie werd aan de IC collega’s gegeven.

Protocol voor High Flow oxygen via de Servo-U werd ontwikkeld.

Open versus gesloten uitzuigen

Alle voors- en tegens zijn tegen elkaar uitgezet. In overleg met het medisch team is gekozen voor gesloten uitzuigen als de standaard. In 2020 volgt de implementatie

Spreken aan de beademing

Start met test inline spreekklep werd gestart zodat patiënten kunnen spreken al voordat ze kunnen weanen.  Deze test loopt door in 2020.

Protocollen

Periodieke revisie van protocollen via het Q portal vond plaats.

April

Eerste vaardigheidsdag van het jaar! Deze keer een opfriscursus met een breed scala aan onderwerpen in quiz style.

 

 

Servo-U

Op locatie Apeldoorn kreeg elk bed een Servo-U. De WG geeft doorlopend beduidde instructies aan het team.

Mei

Vaardigheidsdag

Test Tracheacanules

Een al langer lopende test met verschillende tracheacanules werd afgerond. Tracoe twist lijkt de onbetwiste winnaar.

Juni

Vaardigheidsdag

Tubefixatie

Tubo-fix werd getest en werkt superfijn! Zachter voor de patiënt en een stuk veiliger. Geen scharen meer in de buurt van de tube.

September

Vaardigheidsdag

Open/gesloten uitzuigen

De voor- en nadelen van open en gesloten uitzuigen werden geëvalueerd. Besloten werd, dat we binnenkort overstappen naar gesloten uitzuigen als standaardmethode.

Oktober

Vaardigheidsdag

Humanizing the ICU

Start van een test met een inline spreekklep: Dit maakt het mogelijk dat patiënten al kunnen spreken vóórdat ze kunnen weanen. Wordt vervolgd in 2020…

November

Vaardigheidsdag

April

Eerste vaardigheidsdag van het jaar! Deze keer een opfriscursus met een breed scala aan onderwerpen in quiz style.

 

 

Servo-U

Op locatie Apeldoorn kreeg elk bed een Servo-U. De WG geeft doorlopend beduidde instructies aan het team.

Mei

Vaardigheidsdag

Test Tracheacanules

Een al langer lopende test met verschillende tracheacanules werd afgerond. Tracoe twist lijkt de onbetwiste winnaar.

Juni

Vaardigheidsdag

Tubefixatie

Tubo-fix werd getest en werkt superfijn! Zachter voor de patiënt en een stuk veiliger. Geen scharen meer in de buurt van de tube.

September

Vaardigheidsdag

Open/gesloten uitzuigen

De voor- en nadelen van open en gesloten uitzuigen werden geëvalueerd. Besloten werd, dat we binnenkort overstappen naar gesloten uitzuigen als standaardmethode.

Oktober

Vaardigheidsdag

Humanizing the ICU

Start van een test met een inline spreekklep: Dit maakt het mogelijk dat patiënten al kunnen spreken vóórdat ze kunnen weanen. Wordt vervolgd in 2020…

November

Vaardigheidsdag

6.3 Hemodynamiek en Reanimatie

Ronald Broek, Hermien Meier, Melissa Jansen, Rakesh Birjmohun, Alex Katinakis en Joke Dieperink

Scholing en onderwijs:

Tijdens de vaardigheidsdagen van de IC heeft de werkgroep verpleegkundigen, intensivisten en arts assistenten geschoold, dit jaar is door de werkgroep voor PiCCO gekozen.

Bedside activiteiten:

De werkgroep heeft van de volgende onderwerpen bedside teaching uitgewerkt, deze zijn ook terug te vinden op de i-schijf.

  • PiCCO
  • Swan Ganz
  • Vigilance
  • Externe pacemaker
  • Presep catheter 

Protocollen

Periodieke revisie van protocollen via het Q portaal vond plaats.

Het protocol PiCCO is herschreven en het protocol PiCCO uit Zutphen is hierbij toegevoegd, zodat er 1 protocol is.

Test koelmachine

Onze huidige koelmachine is aan vervanging toe, echter i.v.m. het vervangen en scholen van nieuw apparatuur op de IC deze test uitgesteld naar 2020.

  • Artic Sun (Bard)
  • Altrix (Stryker) 

Nevenactiviteiten in samenwerking met andere werkgroepen

Werkgroep Apotheek

Marthe Oldenbroek, Agnes Halewijn, Rakesh Birjmohun en Erik Kan

Test spuitenpompen

Onze huidige spuitenpompen zijn aan vervanging toe, er is een proefopstelling geweest van drie spuitenpompen welke aan de eisen voldeden wat uitgewerkt was in het PVE;

  • Perfusor® Space (Braun)
  • Alaris (BD)
  • Acromed (QRS)

Dit aanschaftraject wordt in samenwerking gedaan met de OK en SEH Gelre Breed. Naar aanleiding van de evaluatie , IC is hierin leidend geweest, is besloten om verder te gaan met de spuitenpompen van Braun.

Monitoren 

In 2019 hebben zowel de bedzijdige monitoren (MX800) als de Centraal Posten een upgrade configuratie gehad. Hierin zijn aanpassingen gedaan welke uit het team naar voren zijn gekomen n.a.v. de implementatie van 2018.  

6.4 Infectiepreventie

Ronald Broek

  • Afgelopen jaar op infectiegebied weinig opzien. Isolatiekamers dienen op termijn te worden uitgebreid naar huidige maatstaven. Tevens moet er aandacht komen voor de locatie Zutphen. 
  • Heden is het daar te handelen qua infectiepreventie, echter zal er waarschijnlijk op termijn worden uitgebreid naar meer IC bedden.
  • Mijn aandachtsgebied zal zich dan ook daar gaan focussen. 
  • Isolatiekaarten zijn in aantal op orde en up to date.
  • Verplegend en medisch personeel houden zich goed aan de hygiëne voorschriften. 

6.5 Decubitus, vochtletsel en wondzorg

Gerdien Langevoort, Anouk Kanitz, Evelien Faber, Rakesh Birjmohun

In 2019 is de Cavilon advanced test van firma 3M afgerond. In December 2018 zijn we in samenwerking met de wondverpleegkundige en de firma 3 M gestart met deze test. Met als doelstelling om te kijken of Cavilon advanced ook geschikt is als preventie voor vochtletsel en/of patienten die al vochtletsel hebben. Als conclusive is gesteld dat dit product niet standaard gebruikt gaat worden/ in ons assortiment komt op de IC.

In 2019 hebben wij luchtmatrassen van de firma WiBo (Virtuoso matras) en de firma Hillrom (DUO2). (promatt vam Joerns is in 2018 getest) getest op de IC Apeldoorn.

Met de firma WiBo is een huurovereenkomst afgesloten voor het huren van 6 matrassen op de IC Apeldoorn.

 Wond- decubitus en vochtletsel is met regelmaat een terugkerend onderwerp in de nieuwsbrief geweest.

In 2019 zijn er 4 prevalentiemetingen geweest, hebben we 2 keer een overleg met de werkgroep gehad en 2 keer een overleg met alle aandachtsvelders van Gelre Apeldoorn onder leiding van de wondverpleegkundige.

Resultaten

Prevalentiecijfers

2016201720182019
Totaal deelgenomen31373430
Decubitus excl cat 1, incl vochtletsel ontstaan in eigen instelling !2018 ontstaan op eigen afdelingJanuari2=22,2%6 =54,5%0%4=44,4%
April (LPZmeting)0%2= 25%4=40%1=11%
Juli3=50%3 =37,5%0%0%
Okt0%2 = 20%1=16,7%1=16.6%
Totaal5=16,1%13=35,1%5=14,7%6=20%
Gelre streef prevalentiecijfer <2,5%Landelijk (april)37 pat.= 8,3%--

Prevalentiecijfers 2

Vochtletsel2016201720182019
Januari1=11,1%1=9%0%1=11,1%
April0%0%2=20%0%
Juli1=17,%0%0%0%
Okt0%1=10%0%1=16.6%
Gemiddeld2=6,5%2=5,4%2=5,9%2=6,7%
Gelre streef prevalentiecijfer <2,5%Landelijk (april)?--

6.6 Voeding

Karen Nijhof, Renske Postma

In dit jaar is aan de volgende punten gewerkt door de werkgroep voeding

  • Optimaliseren van het voedings protocol voor de IC patiënt. En deze onder aandacht brengen in het team, zodat deze gehandhaafd werd. Deze is gepresenteerd in de teamvergadering.
  • Zeer geregeld vergaderingen/ overleg gehad met de diëtisten om de samenwerking te optimaliseren en een eenduidig beleid naar het team toe te creëren.  Er vond geregeld mis communicatie plaats door dat de visie naar de IC patiënt toe nog niet helder was op voedings gebied.
  • De eerste trainingen/ uitleg m.b.t. de caloriemeter hebben plaats gevonden.
  • De drainage bag test zou worden opgezet, is door geschoven naar 2020.
  • Materiaal controle gedaan en evt. geoptimaliseerd zoals de nieuwe connectoren voor het maagretentie meten.

6.7 Mobilisatie

Anjo Bekkers, Manon Boerma, Francis Buiskool, Lenny Geelen, Mariet te Raa, Alex Ruijter (fysiotherapie), Marion van Vliet(fysiotherapie)

In 2019 is na een lange maar geduldige zoektocht een keuze gemaakt in plafondliften om IC patiënten te kunnen mobiliseren met zo min mogelijke fysieke inspanning. De keuze is gevallen op het Arjo systeem, maxi Sky 2. Niet in de laatste plaats omdat men dit op andere plekken in het ziekenhuis ook gebruikt waardoor er meer continuïteit gecreëerd wordt. Het plafondsysteem zal eerst op 1 bed  uitgeprobeerd worden waarna het in de komende jaren in iedere IC kamer geplaatst gaat worden.
​​De werkgroep is in november op een 2 daags congres geweest betreffende Early Mobilization.  Hierbij konden we concluderen dat we als ziekenhuis al goed bezig zijn op dit gebied maar we zien ook verbeterpunten.​

Daarnaast is door intensieve samenwerking met de werkgroep decubitus, een andere geavanceerde anti-decubitus matras uitgekozen voor de IC bedden.

6.8 Medisch Teamwork

Melissa Jansen, Alex Katinakis, Karen Swart, Ronald Broek, Marthe Oldenbroek, Marianne van de Steeg.

Elke 2e woensdag van de maand wordt er op  de intensive care een MTW training georganiseerd voor de intensivisten, arts assistenten, physician assistant en de ic verpleegkundigen. Dit wordt gedaan tijdens het opleidingsmoment van de arts assistenten. De intensivist van de late dienst begint eerder om aan deze training deel te nemen. Het is afhankelijk van de drukte op de ic of verpleegkundigen kunnen deelnemen. Er zijn dit jaar 8 trainingen door gegaan waarbij gemiddeld 5 personen aanwezig waren. Er wordt een ic-casus m.b.v. een pop geoefend en deze wordt gefilmd. De debriefing vindt ter plekke plaats met de deelnemers waarin de leerpunten worden besproken met elkaar aan de hand van de 4 pijlers van medisch teamwork (leidinggeven, stress, communicatie en situatie bewustzijn).

6.9 ICOS (IC Opschaling Systematiek)

Annemarije Braber, Ronald Broek en Janneke van de Beek. 

ICOS staat voor IC Opschaling Systematiek en wordt gebruikt om in rampsituaties de IC capaciteit zodanig uit te breiden dat we een ramp kunnen opvangen. 

Het doel van de werkgroep is kennis up to date te houden door oa jaarlijks te trainen dmv table top met alle MedCo’s, VeCo’s, het afdelingshoofd en de secretaresses.

De aandachtspunten die uit deze table top oefeningen naar voren komen worden net als voorgaande jaren geïmplementeerd in de verschillende facetten van de ICOS, namelijk ICOS e-learning, het ICOS deelplan en de ICOS taakkaarten.

In 2019 zijn er 3 table top oefeningen gehouden (5 november ochtend/ 5 november middag/ 7 november ochtend)

Per sessie zijn er 1 intensivist, 2 arts assistenten/PA-ers, alle VeCo’s (7 personen), het afdelingshoofd en beide secretaresses getraind. 

Code Rood heeft ons als ICOS werkgroep ondersteund. 

De aandachtspunten die uit de evaluatie naar voren kwamen zijn verwerkt waar nodig. 

Doelstellingen 2020:

  • 3 tal table top sessies van 4 uur organiseren.
  • Als IC deelnemen aan de ZIROP oefening van de SEH (nov 2020)
  • Nieuwe intensivisten, arts assistenten/ PA-ers trainen. 

6.10 BHV

Janneke van de Beek (voorzitter), Ronald Broek.

Ook in 2019 heeft de werkgroep BHV ontruimingsoefeningen georganiseerd.

Evenals in 2018 hebben we ook dit jaar de oefeningen weten te implementeren in de vaardigheidsdagen van de Intensive Care.

De oefeningen hebben op alle vaardigheidsdagen dezelfde invulling gehad.

2 IC bedden werden ingericht, 1 met een instabiele beademde patiënt (patiënt wordt door 1 van de groepsleden gespeeld), 1 met een stabiele patiënt aan de optiflow (dit is een pop).

Bedoeling is dan dat na de opdracht tot ontruiming de patiënten richting de OK geëvacueerd worden, de oefening loopt tot aan de OK deuren. 

De implementatie in de vaardigheidsdagen heeft als groot voordeel dat alle IC verpleegkundigen de scholing ontvangen, tevens komt naar voren dat de oefeningen een steeds hoger uitvoeringsniveau hebben. 

Doelen 2020-2021

Gezamenlijke oefening organiseren met de OK.

6.11 Pijn, Agitatie en Delier (PAD)

Maartje Temmink, Renske Postma, Voorzitter: Bea RiekerkSupervisie: Dr. Kröner

In 2019 heeft de werkgroep zich bezig gehouden met ontwikkeling van bedside teaching waarbij de CAM, RASS, NRS, en CPOT aan bod komen. Dit is zo goed als klaar en kan hopelijk in 2020 mee gestart gaan worden.

Verder is het protocol: ‘Neurologische controles op de IC’ ontwikkeld. Deze zal na goedkeuring medische vakgroep in 2020 in werking gaan treden.

6.12 Leefklimaat en Lief & leed

Aly Hovingh, Jannie Slootweg, Lisa de Zwart

Ook in 2019 is er intensief meegeleefd met het wel en wee van de afdeling, afscheid, ziekte, jubilea, geboorte e.d. Er was het traditionele afdelingsfeest met de intensivisten en de jaarlijkse BBQ tijdens afscheid van één van de collega’s.

Balans Lief & leed

Balans 2019INKOMSTENUITGAVEN
transport 20183841,52Scholingskosten€ 150,44
contributie1536,25nieuwjaarsborrel€ 1.551,99
bijdrage afscheid 1827,512-mei€ 1.800,00
woic5000divers€ 658,72
200afscheid collega's € 688,95
kado etc€ 832,27
saldo abn eind 2019€ 6.722,90
totaal12405,27totaal € 12.405,27

6.13 Medicatie en apotheek – ICU Gelre

Rakesh Birjmohun (intensivist), Agnes Halewijn, Marthe Oldenbroek, Bea Riekerk (IC-verpleegkundigen)

In 2019:

  • Is alle medicatie benoemd/geregistreerd met de generieke naam. Dit geldt zowel voor SAP, PDMS, als de TISS en ook de indeling van medicatie (op alfabetische volgorde) in de voorraadkasten is hierbij aangepast. 
  • Zijn er voorbereidingen getroffen voor het vervangen van de spuitenpompen op de IC, alsook op de OK en SEH. De werkgroepleden hebben hierin meegedacht. In 2020 zal de implementatie van deze nieuwe spuitenpompen plaatsvinden.

Werken met een medicatiebibliotheek, scannen van medicatie en zo de closed-loop medicatietoediening verder vorm geven is het belangrijkste doel voor 2020. Dit in het kader van het VMS-thema ‘medicatieveiligheid’.

 

6.14 Continious Renal Replacement Therapy (CRRT) en DECAP (CO2 verwijdering)

Hilda Pieterse, Martine Bouwman, Bernadette Mengedoth, Annemieke Poolman, Alex Katinakis, Peter Spronk en Evelien Faber.
Yvonne Jansonius (sinds medio 2019) en Diana Enfield (sinds medio 2019) zijn de werkgroep komen versterken. J

In 2019 heeft de werkgroep zich bezig gehouden met de volgende activiteiten: 

Protocollen:

In 2016 is er een grote update geweest van de protocollen. Echter waren door nieuwe inzichten aanpassingen nodig . In 2019 hebben we alle protocollen bijgewerkt en aangepast, ook voor de werking van de nieuwe CRRT machines. Er werd van het Decapprotocol een update gemaakt.

Scholing en onderwijs:

Evelien heeft les gegeven op de Renal practitioner opleiding.

Evelien en Yvonne zijn in november 2019 naar de Renal dag geweest in Apeldoorn. In december op Topics heeft Evelien een posterpresentatie gedaan n.a.v. haar onderzoek.

In 2019 hebben wij als werkgroep CRRT deelgenomen aan de vaardigheidsdagen van de IC. Er zijn in 2019 meer vim’s geschreven wat betreft de CRRT dan 2018.

Bedside teaching verder uitgewerkt, waardoor we begin 2020/2021 hiermee kunnen gaan starten.

In het najaar zijn er door de werkgroep veel scholingen gegeven rondom de introductie van de nieuwe CRRT machines.

De werkgroep heeft eerst zelf een scholing gevolgd en heeft nadien het hele IC team een scholing gegeven.

Bedside activiteiten:

Tijdens uit geroosterde dagen ronde gelopen langs  IC-patiënten die een CRRT behandeling krijgen: signaleren knelpunten of vragen t.a.v. verpleegkundige zorg. Signaleren van scholingsbehoefte (individueel of groep) en  verzamelen van bruikbare gegevens voor onderwijs. In reguliere diensten wordt gevraagd en ongevraagd advies gegeven t.a.v. CRRT zaken.

Aanschaf nieuwe CRRT machines :

In het najaar van 2019 zijn de die nieuwe CRRT-machines geïntroduceerd.

Registratie patiënten en behandelingen

Soort behandelingAantal patiëntenAantal behandelingenDraaiuren
CVVHD331055963
Pre-Post1832523
CVVH1161
Hemodialyse817
Plasmaferese35
Decap1529
Totaal CRRT1385880
Totaal behandelingen165

De cijfers zijn wederom nagekeken in het PDMS omdat niet alle processen geheel zijn bijgehouden, zullen er kleine afwijkingen in zitten.

Dit jaar (2019) hebben we 6 patiënten meer behandeld t.o.v. vorig jaar (2018). De hoeveelheid systemen voor de nierfunctie vervangende therapie zijn in verhouding met de behandelingen die zijn uitgevoerd t.o.v. vorig jaar. Alhoewel er uiteraard ook verkeerde systemen geopend zijn en in handen van scholing kwamen. Hoeveel draai uren we in 2019 hadden is 5580 t.o.v. 7346 in 2018. CVVHD hebben we in 2019 minder draaiuren gemaakt 5963 t.o.v. 6668 in 2018. Pre- Post CVVH hebben we in 2019 minder draaiuren gemaakt 523 t.o.v. 678 in 2018. Hemodialyse hebben we dit jaar (2019) minder gedaan (17 behandelingen) t.o.v. 2018 (56 behandelingen). Tevens is er door de bloedbank plasmaferese toegepast bij 3 patiënten (5 behandelingen). De decapbehandeling is bij 1 patiënt uitgevoerd, en dit resulteerde in 5 behandelingen.

6.16 ICT en PDMS

Theo Fiks, Peter Spronk en Lilian Taal

In 2019 zijn behalve het standaard onderhoud, aanpassingen en aanleveren van data de volgende werkzaamheden verricht :

  • De upgrade van Metavision 5.45 naar 5.46
  • Vanwege de SIMPLIFY studie is tijdelijk de medicatie interactie module (MiM) gebruikt vanaf 4-2-2019 tot 3-9-2019
  • Er is een flowchart gemaakt voor de aanvragen van aanpassingen binnen Metavision
  • Er is een plan gemaakt in samenspraak met het zorgbestuur om de Access omgeving om te zetten naar SQL server. Theo en Lilian hebben enkele online cursussen gedaan om zich (basaal) te bekwamen in het bouwen van deze omgeving.

Door I&T is een SQL produktie omgeving beschikbaar gemaakt waarin gestart is met het bouwen van de databases.

De ondersteuning van I&T bij dit proces moet in 2020 verder opgepakt worden en vorm krijgen.

  • Aanpassingen aan de NICE database tbv aanleveren NICE data
  • Er is gestart met het project ter vervanging van de spuitenpompen icm de closed loop medicatie. De eventuele uitwerking binnen Metavision zal later plaats vinden.
  • De voorbereidingen zijn gedaan om data beschikbaar te maken voor het New Compliance dashboard.
  • Ten behoeve van de uitrol van Windows 10 binnen Gelre zijn er tests uitgevoerd met Metavision

7. Onderzoek en research

José Hofhuis, Peter Spronk, Marjolein Jansen, Marleen Flim

 

7.1 Expertise Centrum voor Intensive Care Revalidatie Apeldoorn (ExpIRA)

De werkgroep wetenschappelijk onderzoek IC  (onderdeel van Expertise Centrum voor Intensive Care Revalidatie Apeldoorn (ExpIRA) heeft in 2019 diverse onderzoeksactiviteiten uitgevoerd. Het doel van deze onderzoeksprojecten was om de kwaliteit van de zorg op de IC te bevorderen, door o.a. het toepassen van technieken en behandelingen te evalueren. De resultaten van het onderzoek werden gepresenteerd in Nederland en daarbuiten.

7.2 Onderzoek op onze IC uitgevoerd in 2019

  • Continuering van insluiten patiënten in studie naar kwaliteit van leven en vervolgen tot en met 5 jaar tot nu toe (in samenwerking met IC poli).
  • RELAx studie: Nationale gerandomiseerde multicentrische studie bij geintubeerde en beademde pat. zonder ARDS met verschillende uitademingsdrukken.
  • Rephagia: Toepasbaar maken van het Rephagia systeem voor evaluatie van slikstoornissen op de IC
  • Ontwikkeling van interactief spel om ademhalingsfunctie te trainen in samenwerking met de firma Silverfit en ondersteund door een subsidie van de EU.
  • Dorst op de intensive care unit:  Een systematisch overzicht van de prevalentie, de intensiteit, last, en de ervaringen met dorst bij patiënten op de intensive care.
  • Dorst meten op de Intensive Care: Validiteit en betrouwbaarheid van de ‘Dorstschaal voor patiënten met hartfalen’ bij volwassen intensive care patiënten
  • Voorkomen en karakteriseren van dysfagie bij gehospitaliseerde patiënten.
  • SURPRISE studie (SURvival PRediction In SEverely ill patients) – de voorspelling van overleving bij ernstig zieke patiënten door IC-artsen
  • De impact van copingstijlen op de gezondheidsgerelateerde levenskwaliteit en het herstel van ernstig zieke ICU-patiënten – een prospectieve observatiestudie
  • Evaluatie van sedatie middelen gebruikt voor bevorderen van slaap in de Intensive Care: een multinationale studie
  • Onderzoek naar ervaringen en tevredenheid van patiënten en familieleden op de IC.
  • Voorbereiden en opstarten van de Griepstudie: Een fase III, gerandomiseerde, dubbelblinde, Placebo-gecontroleerde, multicentrische studie om de werkzaamheid en veiligheid van Baloxavir Marboxil te evalueren in combinatie met de standaard van zorg Neuraminidase inhibitor bij gehospitaliseerde patiënten met ernstige Influenza.

Master Verplegingswetenschap

Marleen Flim heeft in oktober haar Bul gehaald voor de opleiding Gezondheidswetenschappen (Master Verplegingswetenschap) aan de Universiteit van Utrecht.

Internationale onderzoeksprijs

In December 2019 heeft José Hofhuis een internationale prijs gewonnen voor haar onderzoek: 10 jaar Health- Related Quality of Life in ICU Survivors, op de European Conference on Weaning and Rehabilitation in Critically ill Patients.

Slikstoornis congres en cursus

Marjolein Jansen is in september naar het Europees Congres voor Slikstoornissen geweest in Wenen, ze heeft daar ook een FEES cursus gevolgd. Ook is er deze maand bezoek geweest van REMEO (Revalidatie na IC opname – Stockholm) bij Expertise Centrum voor Intensive Care Revalidatie Apeldoorn (ExpIRA).

Jose Hofhuis won de eerste prijs voor haar onderzoek naar de kwaliteit van leven, tien jaar na ontslag van de intensive care

Lees hier meer!

 

Master Verplegingswetenschap

Marleen Flim heeft in oktober haar Bul gehaald voor de opleiding Gezondheidswetenschappen (Master Verplegingswetenschap) aan de Universiteit van Utrecht.

Slikstoornis congres en cursus

Marjolein Jansen is in september naar het Europees Congres voor Slikstoornissen geweest in Wenen, ze heeft daar ook een FEES cursus gevolgd. Ook is er deze maand bezoek geweest van REMEO (Revalidatie na IC opname – Stockholm) bij Expertise Centrum voor Intensive Care Revalidatie Apeldoorn (ExpIRA).

Internationale onderzoeksprijs

In December 2019 heeft José Hofhuis een internationale prijs gewonnen voor haar onderzoek: 10 jaar Health- Related Quality of Life in ICU Survivors, op de European Conference on Weaning and Rehabilitation in Critically ill Patients.

Jose Hofhuis won de eerste prijs voor haar onderzoek naar de kwaliteit van leven, tien jaar na ontslag van de intensive care

Lees hier meer!

 

7.3 Overzicht wetenschappelijk onderzoek: publicaties in 2019

Awareness and management of dysphagia in Dutch intensive care units: a nation wide survey. Van Snippenburg W, Kröner A, Flim M, Hofhuis J, Buise M, Hemler R, Spronk P.van Snippenburg W, et al. Among authors: Hofhuis J. Dysphagia. 2019 Apr;34(2):220-228.

Beriberi in the ICU: remarkable shock reversal with thiamine. R.M. van Stigt, G. van der Wal, S. Kamphuis, A. Braber. Neth J Crit Care 2019 March 27 (2): 93-6.

Bioelectrical impedance measurements for assessment of kidney function in critically ill patients. De Jong LAA, Otten-Helmers AG, Spronk PE, van Kan HJM, de Jong LAA, et al. Crit Care Med. 2019 Dec;47(12):e984-e992.

Can ICUs create more sleep by creating less noise? Kamdar BB, Simons KS, Spronk PE. Intensive Care Med. 2019 Oct 25.

Decontamination strategies for critically ill patients. Spronk PE, Cuthbertson BH, Spronk PE, et al. JAMA. 2019 Apr 9;321(14):1409.

Identifying improvement opportunities for patients- and family- centered care in the ICU: Using qualitative methods to understand family perspectives. Ågård AS, Hofhuis JGM, Koopmans M, Gerritsen RT, Spronk PE, Engelberg RA, Randall Curtis J, Zijlstra JG, Jensen HI.Ågård AS, et al. Among authors: Hofhuis JGM. J Crit Care. 2019 Feb;49:33-37.

Physical impairment and perceived general health preceding critical illness is predictive of survival. Hofhuis JGM, Abu-Hanna A, de Zwart L, Hovingh A, Spronk PE. Hofhuis JGM, et al. J Crit Care. 2019 Jun;51:51-56.

Prevalence and characterization of dysphagia in hospitalized patients. Spronk PE, Spronk LEJ, Lut J, Gnacke E, Mijnes D, van Munster B, Kröner A. Neurogastroenterol Motil. 2019 Nov 19:e13763.

Prophylactic haloperidol effects on long-term quality of life in critically ill patients at high risk for delirium: Results of the REDUCE study. Rood PJT, Zegers M, Slooter AJC, Beishuizen A, Simons KS, van der Voort PHJ, van der Woude MCE, Spronk PE, van der Hoeven JG, Pickkers P, van den Boogaard M, Rood PJT, et al. Anesthesiology. 2019 Aug;131(2):328-335.

Pulmonary levels of biomarkers for inflammation and lung injury in protective versus conventional one-lung ventilation for oesophagectomy: A randomised clinical trial. Van der Woude MC, Bormans L, van der Horst RP, Sosef MN, Belgers HJ, Hemmes SN, Tuip-de Boer A, Gama de Abreu M, Pelosi P, Spronk PE, Neto AS, Schultz MJ.van der Woude MC, Eur J, et al. Anaesthesiol. 2019 Dec 4.

The clinical value of routinely obtained postoperative chest radiographs in post-anaesthesia care unit patients seems poor – a prospective observational study. Kröner A, Beenen L, du Raan M, Meijer P, Spronk PE, Stoker J, Hollmann MW, Schultz MJ. Ann Transl Med. 2018 Sep;6(18):360

7.4 Voordrachten op congressen in 2019

1

Leiden – CRRT symposium Fresenius Medical

Voordracht gehouden door PE Spronk over ‘When to stop renal replacement therapy in the ICU’

2

Stockholm, Zweden – REMEO unit

Voordracht gehouden door PE Spronk over ‘Long-term care after the ICU’

3

Amsterdam – Conference on Early mobility and weaning in the critically ill patient

  • Voordracht gehouden door PE Spronk over ‘We need better and standardized outcome measures during ICU follow-up’
  • Voordracht gehouden door Jose Hofhuis over ’10-Year Health- Related Quality of Life in ICU Survivors’
4

Ede – National Educational Program for Dieticians

Voordrachten gehouden door PE Spronk over ‘Lange termijn effecten van IC opname; hoe organiseren we follow-up?’ en ‘Dysphagia in the ICU’

5

Melbourne, Australië – World conference ICU

Voordrachten gehouden door PE Spronk over ‘Standardizing outcomes in the ICU’, ‘Long-term quality of life after ICU survival’ en ‘Dysphagia in the ICU – the DICE study’

7.5 Doelen voor 2020

  • Verbeteren van de organisatie en overlegstructuur van de werkgroep research.
  • Verbinding zoeken qua research met het nieuwe Expertisecentrum ExpIRA.
  • Continuering onderzoek naar ervaringen en tevredenheid van patiënten en familieleden op de IC met analyse elke 3 maand.
  • Continuering: insluiten patiënten in phycopred studie en vervolgen (in samenwerking met IC poli) tot en met 5 jaar tot nu toe.
  • Continuering Rephagia studie: Toepasbaar maken van het rephagia systeem voor evaluatie van slikstoornissen op de IC.
  • Optimalisatie van de training van de ademhalingsspieren met een adaptief interactief spel bij gehospitaliseerde patiënten.
  • Doorgaan met het ontwikkelen van spellen bij IC-patiënten.
  • Prevalentie, intensiteit en last van de dorst bij gehospitaliseerde patiënten.
  • Relatie van delirium met langdurige geestelijke gezondheids-gerelateerde kwaliteit van leven voor en na opname op de IC.
  • Het meten van ervaren mate van “Last” bij ICU patiënten met COVID-19 vóór de IC opname (retrospectief) en 3 maand na ontslag.